söndag 12 oktober 2008

äntligen fylls frysen

Denne man sköt en riktig storoxe 322 kg och 19 pinnar igår.
Kan bara säga tur för oss! SÅ fick halva oxen på sin lott.
Han, Falken, passar ju bra i förkläde......


Här är köttlotten som ska styckas och paketeras till helgen.
Inte nog med detta vi fick en halv kalv också.
Mat i huset, och det gillar jag!



Det är riktigt kul att vara med vid älgslakteriet där jägarna snackar, bäges,
retes och skroder om allt möjligt.

För mej är det barndomsminnen när det gäller slaktning eftersom min pappa var slaktare och jag följde ofta med i hans arbete. Lite läskigt ibland, men jag fick lära mej respekt för liv och död.
Att utesluta kött på matsedeln är absolut inte ens tänkbart för mej.


Hen bäges de sekert om hur hunnan jool ell va håll älg´n kun tänkes fära.

Elden och kaffepanna två viktiga ingredienser i jakten.
Svart kaffe ur en hjälpligt urdiskad kopp är själva f-n
men smakar ändå gott i "töcke" sällskap!


5 kommentarer:

Elisabeth sa...

ja kött i frysen är guld värt!!!!!
Det är då man känner sig rik.
Min gammelmomma var alltid lycklig på hösten då det var slakt etc, eftersom att hon varit med om svält - så hon visste att uppskatta det.
Kul att ni fått så mycket fint kött. =)

Anonym sa...

Själv va vi på Willys å sköt en oxe igår.. ;)
Hä gå dä å....

Gudrun sa...

Huvva va segt é kött du ske få, töcke gamm´oxa gå ju int´ äta.

Visst är det kul att få bäges och skrådeer med göbban. Det är bara en liten del i den fantasiska jakten som för övrigt innehåller många härliga, spännande och avkopplande delar.

Ingela sa...

Grattis!

Vi har ingen bössa men tar lotter på det lokala älglotteriet varje år, Apås byalag får en kalv till skänks av ett av jaktlagen. I år blev det inget men vi köper väl en lott igen nästa år. Annars har vi köpt en halv ungnöt av grannen, vi kollar in den under sommaren nere på lägdan medans den äter och blir stor. Sen slaktar och grovstyckar han, sen är det bara finlir kvar men det är bra att ha arbetat i styckbranchen för det blir en del att ta vara på.

Det låter smaskigt med kokt kött och grönsaker.
Kram
Ingela

Anonym sa...

Visst känner man sig rik när man får fylla frysen med kött o bär.
Sedan vet man ju också vad det är man stoppar i munnen.Jag vurmar för bra råvaror och så lite tillsatser som möjligt. All denna snabbmat i butikerna gör mig skrämd.Fattar inte hur folk kan köpa tex pannkakor. Folk klagar på att mat är dyrt men tittar man på vad som finns i kundvagnar är det mest skräpmat.
Nä , fram för mera långkok och kunskap om maten kanske fler skulle må bättre.
Kram på dig
ewa